Lad en autoriseret kloakmester undersøge din kloak

04 december 2020
Lotte Hindsberg

I italien benyttes de gamle kloakker tilbage fra Romerriget stadig. Det er kloaksystemer, der er 2000 år gamle. I Danmark er vores nuværende kloaksystem omkring 150 år gammel. Det giver stof til eftertanke. 

Har du et hus, et sommerhus eller en kolonihave er det din pligt at sikre at den er i orden. Er du i tvivl om at din kloak er i orden skal du kontakte en autoriseret kloakmester og få ham til at foretage en TV-inspektion af din del af kloakken. Det kunne f.eks. være en autoriseret kloakmester i Sønderborg. Det er vigtigt at du sikre dig at det er en autoriseret kloakmester du får til at undersøge din kloak.

Gammeldags kloakker

I dag tænker man ikke over at vores kloakker kun er 150 år gamle. Tidligere kørte der f.eks. en hestevogn rundt i byerne. I København kørte de affald og afføring til Amager. Det er her øen har fået sit øgenavn, lorteøen fra. Senere kunne områdets landmænd så komme og hente gødning til deres marker. 

Før hestevognene smed folk affald og også afføring ud af vinduerne. Det gjorde at rotter og andre skadedyr stortrives. Man viste ikke dengang at rotter spredte sygdomme fra andre dyr til mennesker. Det var den uvidenhed der blandt andet var skyld i den sorte død i middelalderen.

Septiktank og kloakmester

Er din ejendom endnu ikke en del af kloaksystemet har du ofte en septiktank. Det er en tank der opsamler afføring og køkkenvand mm. Når den er fuld ringer du efter en kloakmester, som så kommer og tømmer den. Det er ofte sommerhuse, kolonihaver og huse i områder som er tyndt befolket, der har en septiktank. Alt afhængig af størrelse og om det er et sommerhus eller et helårshus, skal du forvente at den skal tømmes 2-4 gange om året. Prisen er fra 900 kr og opefter alt efter størrelse.